Përfitimet e rutinës së gjumit dhe të ushqyerit që nga fëmijëria

Posted by:

|

On:

|

A ndihen më të sigurt fëmijët kur ndjekin zakone të caktuara? Përgjigja është po. Rutinat ndihmojnë në ndërtimin e një ekuilibri emocional që u siguron atyre një mekanizëm shumë të rëndësishëm për edukimin dhe personalitetin e tyre. Përsëritja e vazhdueshme i bën ata të marrin përgjegjësi dhe të forcojnë zakone që do të jenë shumë të shëndetshme për ta dhe mjedisin e tyre. Përveç kësaj, do t’i ndihmojë ata të kuptojnë trupin e tyre dhe nevojat e tij.

A ndikon në vetëvlerësimin tuaj?

Definitivisht po. Kur fëmija është në gjendje të identifikojë zakonet në jetën e tij të përditshme, ai fillon të jetë i sigurt në atë që bën dhe do të mësojë të organizojë dhe të përdorë më mirë kohën e tij. Edhe kur i kaloni këto zakone për një rast të veçantë, rikthimi në rutinën tuaj nuk do të shkaktojë asnjë problem. Po kështu, mund të shërbejë si referencë për fëmijët e tjerë ose vëllezërit e motrat më të vegjël.

A ka dallime midis zakoneve dhe rutinave?

Po, një rutinë është një zakon që krijohet për lehtësi dhe nuk lejon modifikim. Kjo është, ajo është e papërkulur. Dhe një zakon është një mekanizëm i qëndrueshëm që krijon aftësi dhe, përveç kësaj, ne mund ta përdorim për situata të ndryshme. Për shembull, ne e quajmë zakon ushqimor nevojën për të përfshirë në dietën tuaj fruta, perime, produkte qumështi, mish dhe peshk… Duhet të dini se është e rëndësishme të hani gjithçka në një mënyrë të larmishme dhe të shmangni ushqimet e përpunuara dhe ëmbëlsirat. Sa i përket rutinës, nënkuptojmë larjen e dhëmbëve, gjithmonë pas vakteve kryesore. Nuk duhet të ndryshojë nga dita në ditë.

Rutinat kryesore që duhet të vendosim që në moshë të re

 • Hani gjithmonë ulur në tryezë dhe, nëse është e mundur, si familje.
 • Filloni ditën me një mëngjes të mirë. Kjo është thelbësore për performancën tuaj fizike dhe intelektuale. Nëse për ndonjë arsye, ajo që na mungon është oreksi menjëherë pas zgjimit, shfrytëzojeni mesin e mëngjesit për të plotësuar mungesën e mëngjesit.
 • Dreka dhe darka, kur është e mundur, duhet të kenë të njëjtat orare dhe ushqimet duhet të jenë të larmishme. Po kështu, gjithmonë ulur.
 • Darka duhet të jetë e hershme, e lehtë dhe sa më e thjeshtë.
 • Kujdes me sheqernat dhe pijet me sheqer! Ato duhet të jenë jashtë rutinës.
 • Pirja e ujit duhet të jetë e detyrueshme çdo ditë.
 • Shkoni në shtrat, çdo ditë, në të njëjtën kohë. Përndryshe, pushimi juaj do të ndikohet dhe, për rrjedhojë, sistemi juaj imunitar dhe performanca.
 • Higjiena orale dhe personale bie në këtë seksion.
 • Si dhe orari fiks për të kryer detyrat e shkollës dhe/ose të shtëpisë. Në këtë mënyrë, do ta keni më të lehtë të filloni të merrni përgjegjësinë në mënyrë autonome.

Gjumi dhe oraret

Është e pashmangshme që të ndalemi në këtë pikë, sepse pushimi dhe higjiena e mirë e gjumit është shqetësimi më i madh i shumë prindërve. Duke marrë parasysh që ndikon drejtpërdrejt në zhvillimin e fëmijës. Jam dakord që është normale që fëmijët deri në 5 vjeç të zgjohen disa herë në natë, por kujdes! Kjo nuk do të thotë se ne nuk përpiqemi t’i mësojmë ata me heshtjen, errësirën dhe kohën kur ata duhet të përpiqen të bien në gjumë. Prandaj, është thelbësore që në këto momente ata të mos dëgjojnë zhurma apo të mos shohin drita dhe të ketë një dhomë të pajisur për pushimin e tyre, duke mos lejuar që fëmija të flejë në dhomën e ndenjjes ose në çdo zonë tjetër të shtëpisë. Duhet të krijojmë zakonin e përdorimit të dhomës për të fjetur dhe jo për gjëra të tjera dhe anasjelltas. Dhe aty hyjmë edhe ne të rriturit!

Melatonin për fëmijët

Është e vërtetë se, pavarësisht se përpiqen të krijojnë zakone të mira, ka fëmijë që e kanë të vështirë të bien në gjumë ose nuk pushojnë mjaftueshëm për shkak të problemeve të jashtme si problemet e të ushqyerit, stresi, mungesa e stërvitjes, lloje të tjera sëmundjesh… Për këtë, gjithmonë mund të përdorni ndihmën e suplementeve ushqimore të destinuara për të vegjlit, si melatonina.

 • Në këtë kuptim, duhet të konfirmojmë që është melatonin i veçantë për fëmijët, sepse do të rregullohet doza, rreth 1 mg. Asnjëherë nuk mund të përdorni ndonjë suplement tjetër për të rriturit, edhe nëse doza e shënuar zvogëlohet.
 • Nga ana tjetër, idealja është ta gjeni në format të lëngshëm që të mund të përzieni pikat e melatoninës në qumësht, lëngje ose ujë, me qëllim që ta konsumoni më lehtë.
 • Nëse fëmija është nën një vjeç, duhet të konsultoheni me pediatrin sepse ai duhet të kontrollojë dozën, kohëzgjatjen e trajtimit…
 • Melatonina nuk duhet të përdoret si trajtimi i vetëm dhe duhet të shoqërohet me një përmirësim të higjienës së gjumit, mjedisit ku fëmija fle, kur ushqehet, kur ekspozohet ndaj dritës natyrale ose kur kryen aktivitet fizik p.sh. . Mos harroni se melatonin është një hormon që trupi ynë e prodhon natyrshëm dhe është përgjegjës për ciklin gjumë-zgjim. Gjatë ditës, prania e tij në gjak është shumë e ulët dhe rritet pas perëndimit të diellit. Shikoni fëmijët Melatonina: https://drasanvi.com/producto/melatonina-liquida-kids-50-ml-1mgMe pak fjalë… Pse duhet të vendosim zakone dhe rutina në fëmijëri?
 • Ato paraqesin shumë më tepër siguri.
 • Do t’i bëjë ata njerëz më këmbëngulës dhe konstant,
 • Kjo i ndihmon ata të zbulojnë botën.
 • I lejon ata të organizohen më mirë.
 • Ai u mëson atyre vlerat.
 • Përmirëson mjedisin familjar.
 • Ata mësojnë t’i vlerësojnë gjërat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *